Beszélgetés Kern Andrással


Kern András és A kellékes

 

Gödöllőn épp egy éve láthatták a nézők Kern Andrást, méghozzá a Pesti barokk-ban, melynek regényszövegét saját maga dolgozta át színpadra, és a nagymama szerepét játszotta el benne csodálatosan. Most márciusban a tíz éve bemutatott A kellékes szerepében találkozhatunk vele újra.

 

Mi a titka A kellékes hosszú sikerszériájának?

Kern András: Ki tudja? Erről a közönséget kell megkérdezni…


Nyilván a főszereplő személye, Kern András maga a legfőbb oka. Hogy találkozott a szöveggel?

Kern András: Egy Ilan Eldad nevű Izraelben élő ember, aki nagyon jó rendező, s akivel már többször dolgoztam, s akit nagyon szeretek, megkérdezte tőlem: „Te miért nem játszod el A kellékes-t?” Mondtam neki, mi az. Akkor odaadott nekem egy kazettát, amin egy Otto Schenk nevű osztrák színész játszik, amit egy Ebherhard Streul nevű német ember írt, az a címe: A kellékes, de talán nem is ez a címe, hanem hogy Josef Bieder nagy napja. „Ez nagyon jó – mondtam Ilannak –, csak az a baja, hogy ez az operaházról szól.” Mert amúgy ez a Schenk operista manus, aki operákat rendezett, meg remek komikus színész is, ezért írta neki az író egy operaházi kellékesről a darabot, úgyhogy tele volt operás történetekkel, táncosnőkkel, karmesterekkel… De mi azt mondtuk, hogy minket más érdekel…


Mennyire tér el ennek az előadásnak a szövege az eredetitől?

Kern András: Jelentősen eltér, de azért föl lehet ismerni. Szóval, azt mondtuk, hogy minket más érdekel, és megkértük Parti Nagy Lajost, írja át prózai színházra, mintha én ennek a színháznak lennék a kellékese, s beszélgetnék egy elmaradt színházi estén a közönséggel mindenféléről, főleg a budapesti színházi életről. Parti Nagy szívesen elvállalta, kapott egy nyersfordítását, elmondtam az én történeteimet nyolc órán keresztül neki, aztán írt belőle egy változatot, azt én átírtam egy kicsit, akkor megsértődött, hogy ez nem jól van átírva, aztán ő is átírta kicsit, akkor én sértődtem meg, összevesztünk, s akkor Radnóti Zsuzsa rendbe rakta az egészet, s lett belőle egy színdarab, Ilan Eldad elfogadta, s azt játszom most már tíz éve.


Illúziókeltően rengeteg kellék van a színpadon. Hogy lettek kiválasztva?

Kern András: Azokat a tárgyak tettük be, melyek a mi történetükhöz kellettek.


Kellett kellékessel konzultálni?

Kern András: Nem kellett, hiszen ismerjük a kellékes munkáját, én ötven éve egy színházban élek, Parti Nagy Lajos meg harminc.


És amikor elkezdődtek a próbák, nagyobb volt a figyelem a kellékesek munkája iránt?

Kern András: Nem, nem kellett jobban odafigyelnem, eddig is tudtam, mit csinálnak.  


Először egyedül a színpadon. Ilyenkor jobban izgul a színész?

Kern András: Nem, nem izgultam jobban, mintha amikor másokkal vagyok a színpadon. Így is, úgy is izgul az ember, hogy jó legyen.


Változott a közönség tíz év alatt? Máshogy viselkednek, máshol nevetnek?

Kern András: Nem, ilyesmit nem tapasztaltam.


Sok-sok jellegzetes színházi anekdota idéződik föl az előadás során, melynek a szereplőit a játékával remekül kelti életre. Fontos, hogy fölismerhetőek legyenek ezek a szereplők?

Kern András: Ma már nem tudják, kik ezek. Ez nem fontos.   


Mi lesz a következő bemutatója?

Kern András: Feydeau-ra készülünk a Vígszínházban. Michal Dočekal, a prágai nemzeti színház igazgatója rendezi, aki már többször dolgozott nálunk. Egy éj a paradicsomban – ez a címe, eddig ezt még nem játszották Magyarországon. Március elején mutatjuk be, remek színészekkel. Most ezzel telnek leginkább a napjaim.

(-li)