Programok

Rendszerváltozás Gödöllőn

Jegyár: 500 Ft


Művészetek Háza Gödöllő
F62 Rendezvény- és kiállítóterem
Esemény kezdése: 2017. 04. 21. (péntek) 16.00
90 perc, szünet nélkül

A Gödöllői Nyugdíjas Akadémia előadása

A rendszerváltás krónikája Gödöllőn 1988-1990.

Sokan kétségbe vonják azt, hogy 1989-90-ben rendszerváltás történt, ebbe a vitába nem kívánok bekapcsolódni, de azt bizton állíthatom, hogy Gödöllőn 1990-ben az önkormányzat megválasztásakor semmilyen előre elkészített forgatókönyv nem valósult meg. A szocialista tanácsi rendszer helyett egy keresztény-konzervatív-polgári értékrendet magáénak valló önkormányzat jött létre.

 

Gödöllőn az 1988-90-es évek kétségkívül legnagyobb vihart kavart eseménye Cservenka Ferencné országgyűlési képviselő visszahívása és az első szabadon választott országgyűlési képviselő megválasztása volt. Az eseménnyel kapcsolatban Gödöllő neve az országos és a nemzetközi érdeklődés középpontjába került.

 

Az 1989-es 4 igenes népszavazás a gödöllői közéleti indulatokat is felkorbácsolta, amelyek nem csillapultak, talán fokozódtak a tavaszi kampány során sem. Valamelyes nyugalmat a tavaszi országgyűlési választás hozott, de a helyzet az önkormányzati választások és az azt követő taxis blokád lezáródása után normalizálódott.

Az előadás ezt a sokak számára ma már kissé feledésbe merült, de az objektív történelmi távlatot még nélkülöző időszakot mutatja be korabeli elérhető dokumentumok, újságcikkek, írásos - olykor kézírásos - anyagok, titkosszolgálati jelentések, fényképek, plakátok, meghívók, internetes honlapok, tanulmányok, visszaemlékezések, jegyzőkönyvek alapján.

 A változtatás jogát fenntartjuk.

Hasonló programok

Nyugdíjasok Tavaszi Kirándulása

Jegyár: 6500 Ft
Nyugdíjasok Juniálisa

Jegyár: jegyértékesítés hamarosan