Programok

Mandalák, Nagy Árpádné mandala-pontfestészeti kiállítása


Eladható jegyek tipusa: Ülő és álló helyek isMűvészetek Háza Gödöllő
Ficak Galéria
Esemény kezdése: 2020. 03. 31. (kedd) 17.00

 

A MANDALA IDŐN és TÉREN KÍVÜLI

 

Keletkezését sem lehet megállapítani, mert már maga az univerzum is egy mandala. Egy meteorit becsapódása az őstengerbe, vagy az ősrobbanás képe is lehetne egy mandala.

A tudósok általi kutatások, a teremtésmítoszok, az alkalmazott szimbólumok és azok jelentései és összefüggései lehet, hogy más-más formát öltöttek, de mind ugyanarról szólnak: a mandala minden formája a középből indul ki és a kapcsolatot ezzel a képzelt középponttal mindvégig megtartja. A kör a végtelen egység, a négyzet a véges anyag szimbóluma.

A mandala jelentése: kör, ív, körszelet vagy korong.

A mandala a rend, a harmónia, az arányosság, az átláthatóság, az egység, a szimmetria és a szakrális geometria megtestesülése.

Elkészítési folyamata egyfajta meditatív szertartás (gyógyító mandala).

 

Keleti kultúrákban a meditáció és az imádság szimbólumaként használják, míg a nyugati világban inkább díszítőelemként jelenik meg. Falfestésen, különböző használati eszközökön (bögre, tányér, váza stb.), ajándéktárgyakon, textilián, faliképeken gyakori.

A mandalák sora végtelen – vég nélküli. Körbevesznek bennünket, csak nem tudjuk, hogy azok. Például a virágok, a pókháló, a szivárvány, a vízbe dobott kő által keletkezett fodrozódás, a kagyló mészháza, a hókristályok, stb. Nem is lehet felsorolni – mindben  a mandala jellemzőit lehet felfedezni.

 

Nyugdíjas közgazdász vagyok. Családi hátteremből adódóan, fiatalon kellett már kevésből sok mindent megoldanom, ezért is érdekelt, és volt segítségemre a kreatív tevékenység általi lehetőségek tárháza. Anyák napjára kaptam a nagylányomtól pontozó készletet és 3 db kis sablont, amivel a köríveket szabályosan lehet osztani 4-6-8-12 részre – ez volt a kezdet…

 

Papírra, vászonra, fára, plexilapra és üvegre készítettem a faliképeimet különböző méretben és különböző technikával. Legtöbbjük pontfestés, de festéssel, rajzolással vagy mindezek keverékével is készültek alkotások. Mellette itt vannak az ablakdíszeim is, hiszen azok is mandalák, - horgolva.

 

Szeretettel ajánlom a többnyire pontfestéssel készült mandaláim megtekintését és akár kipróbálását mindenkinek! Csodálatos érzés, garantált a sikerélmény!

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését az általam leírtak, vagy csak sétálni indult és van egy kis ideje, kérem térjen be MANDALA – nézőbe, egy kis kikapcsolódásra!

 

Tisztelettel: Nagy Árpádné JutkaA program/előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.


A változtatás jogát fenntartjuk.

Hasonló programok