Programok

Two in One - Leslie Fodor Swing Unit és a Hot Jazz Band közös koncertje

Jegyár: 4 500 Ft
Eladható jegyek tipusa: Csak ülő helyekMűvészetek Háza Gödöllő
Színházterem
Esemény kezdése: 2021. 09. 19. (vasárnap) 19.00
150 perc, egy szünettel

A Leslie Fodor Swing Unit egy 2016-ban alapított formáció, amit a budapesti Hot Jazz Band klarinétosa, Fodor László hívott életre. A stílus a 30-as, 40-es évek Amerikájának swingzenéje, olyan közismert előadó nyomdokaiba lépve, mint a klarinétos Benny Goodman, vagy a vibrafonos Lionel Hampton. Egy nagyon dallamos, a közönséget magával ragadó stílus ez, ami kiegészül Bényei Tamás, a Hot Jazz Band vezetőjének sármos énekhangjával, a virtuozitásról pedig természetesen a szólisták, Fodor László klarinétos, valamint Holló Aurél vibrafonos gondoskodik. A koncerten az alapot, a Hot Jazz Band ritmusszekciója adja, kiegészülve a műfajt nagyszerűen ismerő zongoristával, Nagy Ivánnal.

Gödöllői koncertjük egyben első lemezük bemutatója is egy, csak a hangverseny után kapható lemezcsemegével fűszerezve, 2021. szeptember 19-én, vasárnap, a Művészetek Háza Színháztermében.

 

A 2020-ban harmincötéves fennállását ünneplő Hot Jazz Band az itthoni közönség előtt leginkább a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés, Karády, Kabos, Jávor, Latabár filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismert.

Az 1990-es évek második felében egyedüli magyar jazz-zenekarként négy nemzetközi versenyt nyertek Franciaországban, ezek közt a legkiemelkedőbb a St. Raphael-ben megrendezett Nemzetközi New Orleans Jazz Verseny, ahol 54 zenekar közül hozták el az első díjat. Az amerikai sikerek sem maradtak el a zenekar életéből. A jazz szülőhazájában hat ízben jártak. A kaliforniai Sacramento-ban, a világ legnagyobb szabású jazz-találkozóján kétszer voltak a fesztivál legnépszerűbb zenekara.

A Hot Jazz Band kétszer részesült eMeRTon díjban, megkapta a Líra-díjat, a Louis Armstrong Emlékdíjat, és az Ezüst Életfa díjat.

2015-ben páratlanul sikeres, külföldön is nagyra értékelt, a tradicionális dzsessz autentikus megszólaltatására épülő előadóművészi tevékenységük, valamint a magyar könnyűzenei örökség ápolását szolgáló, értékőrző művészi munkájuk elismeréseként a hazai jazz-zenekarok közül elsőként részesült a legmagasabb állami kitüntetésben, a Kossuth-díjban.

Gödöllőn mindig is nagyon szerették a zenekart, így boldogan jönnek ismét vissza a Művészetek Házába egy fergeteges „Best of magyar számok” projekttel, 2021. szeptember 19-én, vasárnap, 19.00-kor a Muza Színháztermébe.