Művészeti csoportok | TALAMBA ÜTŐEGYÜTTES GÖDÖLLŐ


Művészeti vezető: Zombor Levente
Tel.: +36 (70) 375 9244

honlap: www.talamba.hu
e-mail: levi@talamba.hu
Facebook elérhetőség
Próbaterem: Művészetek Háza Gödöllő
 
 
A Talamba Ütőegyüttes Gödöllő 1999-ben alakult. Az öt ütőhangszeres diák már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán barátságot kötött, és míg tanulmányaikat végezték, kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres együttessé kovácsolta őket. Barátságuk máig töretlen, a csapat megalakulása óta változatlan felállásban játszik. Céljuk megismertetni és megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberek széles közönségével, ütőhangszerek segítségével. A Talamba zenéje a XXI. század muzsikája: jellemző rá a sokféleség, a műfajok „békés egymás mellett élése”. A különböző zenei stílusok között otthonosan mozognak, emellett gyakran alkalmazzák a zenei humor eszköztárát. Műsoraik során bejárják a zene világát térben és időben. Fontos számukra, hogy sok saját szerzeményt játszanak, amelyek gyakran idézik különböző népek zenéjét a magyar népdaloktól kezdve a balkán dallamokon át az afrikai ritmusokig, máskor viszont darabjaik a komolyzenében gyökereznek. Nem hiányoznak a Talamba repertoárjából a dzsessz klasszikusai, vagy a komolyzenei átiratok (crossover) és a kortárs darabok sem: Muszorgszkij „Egy kiállítás képei” vagy Bach fúgái gyakran szólalnak meg egyedi hangszerelésben és átdolgozásban. Koncertjeiken a színvonalas zene mellett a látvány is magáért beszél: minden előadásukon több száz hangszert szólaltatnak meg.
 
 
 A Talamba küldetésének fontos része a fiatal korosztály zenei nevelése. Zenéjük évente mintegy 20 000 iskolás gyermekhez jut el országszerte, ifjúsági hangszerbemutató koncerteken. A Nemzeti Filharmóniával együttműködve már 2001 óta járják az országot rendhagyó énekórájukkal, amellyel sokszor a leghátrányosabb településekre, élő kulturális élményben ritkán részesülő fiatalokhoz jutnak el. Rendszeres fellépői hazai és külföldi fesztiváloknak, jótékonysági rendezvényeknek, turisztikai, idegenforgalmi, orvosi, vállalkozói konferenciáknak és egyéb kiállításoknak.
Programjaikat kulturális intézményeknek, fesztiváloknak, céges és egyéb rendezvények szervezőinek figyelmébe ajánlják. Sokszínű zenei palettájuk lehetővé teszi akár egyedi zenei igények kielégítését is. Az együttes vállal továbbá zeneszerzést, hangszerelést, zenei aláfestést, valamint szignálok megírásával is foglalkozik.
 
 
A 2007. év fontos állomás volt az Ütőegyüttes életében, mivel ekkor Gödöllő város kiemelt művészeti csoportja lett, és elkészült az első önálló lemeze, melynek címe: Okamale. A Talamba 2009–ben ünnepelte 10. születésnapját, és ebből az alkalomból elkészült legújabb, Bábel című lemeze.
 
 
DÍJAK

2002. Debrecen Város Kultúrájáért díj
2003. Belgiumi Nemzetközi Versenyen 3. helyezés
2004. Artisjus-díj - kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenység elismerése
2005. Nemzetközi Luxemburgi Verseny középdöntősei
2010. Gödöllő Kultúrájáért díj
2010. Szentpétervári I. Nemzetközi Crossover Kamarazenei Versenyen különdíj
2015. Gödöllő Városért Díj

 
 
 
Talamba Ütőegyüttes Gödöllő: Grünvald László, Kiss István, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente
 
 
MI AZ A TALAMBA?
 
A TALAMBA az egy dél szláv eredetű hangszer /cserépdob/, melyet az üstdob /timpani/ ősének tekintenek. A cseréptestre állatbőrt húztak, és azt ütötték speciális ütőkkel. A hangszert párban használták.