Művészeti csoportok | GÖDÖLLŐI VÁROSI FÚVÓSZENEKAR


Művészeti vezető: Ella Attila
Tel.: +36 (30) 627-6133 
honlap: www.gfz.hu
e-mail: ella.attila@gmail.com
Facebook elérhetőség
Próbaterem: Művészetek Háza Gödöllő
 

A régi zenekar

Gödöllőn az 1950-es évek derekán alakult meg az első fúvószenekar. Az együttes alapítója és karmestere Völgyi Ernő volt. 1973-tól a zenekar tagjai az akkor önállósodott zeneiskola növendékeiből kerültek ki. Völgyi Ernõ két évtizedes munkásságát követően a fúvószenekar éléről távoznia kellett, így  a zenekar több vezető csere után  1980-as évek elején feloszlott.

Az újraalakulás, az új zenekar

A Gödöllői Fúvószenekar 1991-ben közel egy évtizedes szünet után alakult újjá a helyi Zeneiskola keretein belül, Ella Attila rézfúvós tanár vezetésével. 2001-ben önállósult a zenekar és így a Városi Fúvószenekar már közel 20 éve Gödöllő város kiemelten támogatott művészeti csoportja.
A város kulturális életének aktív résztvevői, állandó fellépők a Nemzeti Ünnepeken, a városi rendezvényeken és évente több alkalommal adnak önálló egész estés fúvószenekari hangversenyt.

Zenekari tagok

A Gödöllői Városi Fúvószenekar tagjainak többsége amatőr zenész, de vannak akik zenei tanulmányokat folytatnak konzervatóriumban, zeneművészeti főiskolán és a zeneakadémián .

Nevesebb fellépéseik, szerepléseik, külföldi utak

1997 - A IV. Országos Zeneiskolai Zenekarok Versenyén III. helyezést értek el.

1999 - A németországi Rastattban vettek részt a XXI. Eurotreff Nemzetközi Zenei Fesztiválon, melyet a német rádió és televízió is közvetített.

További számos külföldi országban öregbítette a zenekar a magyar fúvószenekari kultúrát és Gödöllő város
jóhírnevét. Szlovákiában,Csehországban,Lengyelországban,Ausztriában,Németországban,Belgiumban,Olasz-országban, Horvátországban, Szlovéniában.

Minősülés, díjak

Az együttes 2001-ben, 2006-ban, 2011-ben és 2016-ban--- a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség tagjaként--- minősítő hangversenyen szerepelt, és a MAFUMASZ elnökségéből delegált szaktekintélyekből álló zsűri előtt ,,C” felsőfokban koncertfúvós és szórakoztató zene kategóriában is mindannyiszor  kiemelt arany minősítést kaptak.

2000-ben  A Gödöllői Városi  Fúvószenekar kapta meg a  "Gödöllõ  Kultúrájáért" díjat.

2002- ben Ella Attila  karmester  személyesen is megkapta  a  "Gödöllõ  Kultúrájáért" díjat.

2008-ban a Gödöllői Városi Fúvószenekar az I. Sárvári  Országos Fúvószenekari Versenyen felső ,,C” kategóriában I.helyezést ért el, valamin "Egy magyar induló legjobb előadásáért" járó különdíjat is megkapták.

2013-ban ismét részt vettek a IV. Sárvári Országos Fúvószenekari Versenyen és ismételten komoly sikert aratva  I. helyezést értek el, valamint Ella Attila kapta meg a ,,Legjobb Karmester” díját.

2015-ben  a lengyelországi Bielsko–Bialaban megrendezett ,, Zlota Trabka” ( Arany Trombita) Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen Ezüst Diplomát, azaz II. helyezést kaptak, és további két külön díjat is sikerült elnyerniük a ,,Legjobb Külföldi Együttes” díját, valamint Ella Attila a ,,Legjobb Karmester”díjban részesült.                                                                                                                                                                

2016-ban  Ella Attila  25 éves  zenekarvezetői munkájáért „Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért”  elismerésben részesült.

2019-ben az I.Balmazújvárosi Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen vettek részt, ahol II. helyezést értek el.