Művészeti csoportok | GÖDÖLLŐI SZIMFONIKUS ZENEKAR


Művészeti vezető: Horváth Gábor karmester
Koncertmester: Juniki Spartakus hegedűművész
Zenekari titkárok: Gordos Éva és Botrágyi Károly
honlap: www.gso.hu
e-mail: godollo.zenekar@gmail.com
Tel: +36 (20) 561 8420, +36 (20) 322 9064, +36 (30) 546 1852

 

Az 1981-ben alakult, 1986-tól városi támogatással, hivatásos művészekkel szimfonikus zenekarként dolgozó együttes 2009 óta regisztrált ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZERVEZET.
Nyilvántartási száma: ESZ/057. A regisztráció elvárásainak megfelelően közszolgálati tevékenységet végző zenekar átlaglétszáma: 56 fő. Fenntartója 2003 óta a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány.  
A zenekar évente 45-48 hangversenyt tart Gödöllőn, a város vonzáskörzetében és határon túli, elsősorban magyarlakta településeken.
A koncerthallgatók létszáma éves szinten: 11-12 ezer fő. Ebből 5-6 ezer gyermek és fiatal.

A zenekar küldetése, hogy Gödöllő városában és a régióban minőségi zenei életet teremtsen, formálja a közönség értékítéletét, megszerettesse az értékes zenét minden korosztállyal és a legszélesebb társadalmi rétegekkel. Jelen legyen a város és a térség kulturális életének színterein. Az utóbbi években egyre magasabb színvonalon és egyre tágabb körben teljesíti azt a kulturális missziót, melynek kiemelt célja az IFJÚSÁG ZENEI NEVELÉSE, hangversenysorozatok szervezésével, zenei ismeretterjesztő tevékenységgel. Ezeken az alkalmakon nevelődik a jövő hangverseny-látogató közönsége. Célunk, hogy az ifjúság minden rétegéhez eljussanak a zeneirodalom mesterművei, a koncerteken a korosztály érdeklődésének megfelelő művek hangozzanak el, lehetőleg interaktív módon, a közönség bevonásával. Gyermekprogram a MESÉLŐ MUZSIKA, amelynek koncertjeit a térség iskoláiban, művelődési házaiban is előadja a zenekar, 8-9 településen. Egyre nagyobb az igény a középiskolásoknak szervezett ZENE TITKAI bérlet iránt, ahol találkozhatnak a fiatalok a „komolyzene” kultúraőrző értékeivel.
A felnőtt közönségnek szervezett városi koncertek gerincét a REMEKMŰVEK GÖDÖLLŐN bérlet alkotja, amelynek műsora ízelítőt ad a zenetörténet szinte minden korszakából. Az ifjúsági és felnőtt bérleti hangversenyek (évente 9-11 koncert) helyszíne a Művészetek Háza Gödöllő színházterme.

A zenekar hagyománnyá vált hangversenyei a Királyi Kastély Lovardájában: Évköszöntő koncertek, Koronázási Hétvége, Barokk Napok, GödöllŐsz Fesztivál, Liszt Fesztivál, Adventi koncert.
Állandó kapcsolat épült ki a város iskoláival, művelődési intézményeivel, rendszeres az együttműködés a művészeti együttesekkel. Talamba Ütőegyüttes, Városi Vegyeskar, zeneiskola.
A zenekar programjait szerkesztő Művészeti Tanács fontosnak tartja azt is, hogy a közönség a körültekintően kiválasztott zeneműveket a lehető legkiválóbb szólisták, vendég-együttesek, vendégkarmesterek tolmácsolásában hallgathassa, és értő műsorvezetés segítse a művek befogadását.

Néhány név a zenekarral fellépő nemzetközi rangú vendégművészek közül: Kovács János, Kesselyák Gergely, Vashegyi György, Antal Mátyás, Héja Domonkos, Somos Csaba, Alpaslan Ertüngealp, Gál Tamás, Medveczky Ádám, Izaki Masahiro, Cser Ádám, Dobszay Péter karmesterek. Baráti Kristóf, Várdai István, Bogányi Gergely, Perényi Miklós, Klenyán Csaba, Várjon Dénes, Miyuji Kaneko, Egri Mónika, Pertis Attila, Baráth Emőke, Szigetvári Dávid, Cser Krisztián, Fodor Beatrix, Schöck Atala, Nemzeti Énekkar, Szent Efrém Férfikar, Nijmegeni Bach Kórus, A:N:S Chorus, Hot Jazz Band, Új Liszt Ferenc Kamarakórus.