Művészeti csoportok | CAVALETTA MŰVÉSZETI EGYESÜLET


CAVALETTA MŰVÉSZETI EGYESÜLET

 

Művészeti vezető: Márton Danku István (karigazgató és rendező)

Tel.: +36-30 638-7486

E-mail: mdankui@gmail.com

Facebook elérhetőség

Próbaterem: Művészetek Háza Gödöllő

 

Az egyesület már a megalakuláskor azt a célt tűzte ki, hogy kiszolgálja Gödöllő amúgy is gazdag kulturális életét, illetve, hogy minden egyes testvérvárosba eljusson (pl. Beregszász, Zenta, Dunaszerdahely, Csíkszereda, Forssa, Aichach…stb.). 2004-től szoros a kapcsolat a tordaszentlászlói színjátszó csoporttal is. Az erdélyi előadásokat mindig jótékonysági célokra használja az egyesület. Erdélyben már több olyan színházi előadás volt, aminek a bevételét a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium építésére ajánlotta fel a társulat. A Cavaletta Nőikar fellépései is csak akkor fizetősek, ha jótékonysági koncertről van szó. Ilyen felemelő pillanat volt, amikor Böjte Csaba gyerekei számára sikerült összegyűjteni több mint 600 ezer forintot.

 

CAVALETTA NŐIKAR

 

Az egyesület az Erkel iskola zenei tagozatából nőtte ki magát. Márton Danku István művészeti vezető 1991-ig tanított ott, majd amikor átkerült a Református Líceumba, a lányok megkeresték, hogy jó lenne továbbra is együtt énekelni, így alakult meg a Cavaletta Leánykar, majd 2000-ben a Cavaletta Művészeti Egyesület. Az akkor létrejött, közel negyvenfős kórusban énekelt például Dezső Piroska, Herczenik Anna, Baráth Emőke, Baráth Nóra, Soós Gabriella, Albert Julianna, akik azóta sikeres, nagyszerű zenészekké váltak.

Szoros együttműködés alakult ki a németországi testvérvárosban, Aichachban működő gimnáziumi ének-, és zenekarral, illetve mindeközben bekapcsolódott, és mind a mai napig tart a müncheni zeneiskolával való kapcsolat is.

 

AD-HOC SZÍNHÁZ

 

A színház az 1990-es évek közepe táján alakult ki baráti körből, illetve tanárokból. Mindig bemutattak egy-egy darabot, ebből alakult egy amatőr színjátszó csoport Márton Danku István vezetésével. 2000-ben már hivatalosan Ad-Hoc Színházként tagozódott be a Cavaletta Művészeti Egyesületbe. A 20 év alatt majdnem minden évben a csapat előad egy vígjátékot, ami körülbelül 22 főt tesz ki.