Programok

Gondolatok bőrkötésben

– Zajácz Tamás bőrműves iparművész kiállítása
Jegyár: A belépés díjtalan.


Művészetek Háza Gödöllő
Helyszín: F62 Rendezvény- és kiállítóterem
Esemény kezdése:

„Gondolatok bőrkötésben”

– Zajácz Tamás bőrműves iparművész kiállítása


Mi az a BŐRKÉP?

Joggal tehető fel ez a kérdés, hiszen 1980-ig nem volt használatban a magyar nyelvben ez a kifejezés, de a német „der Lederbild” és az angol „Leather picture” szavak sem elterjedtek.

Az alábbiakban egy új iparművészeti műfaj és az azt jelölő szavak születésére is választ kapunk.
Zajácz Tamás 1952-ben született Nyíregyházán, Sárospatakon nőtt fel, Miskolcon érettségizett. A bőrművességgel főiskolai tanulmányai alatt ismerkedett meg. Egyedi bőrmegmunkálási eljárására az Országos Találmányi Hivatal szabadalmi oltalmat adott. Ebből a tevékenységéből új kifejezések születtek és honosodtak meg: a BŐRKÉP, a TESTPLASZTIKA, a BŐRFESTMÉNY és a BŐRPORTRÉ.

1980 óta rendszeresen kiállít hazai és külföldi galériákban, részt vesz nemzetközi képző- és iparművészeti bemutatókon. Alkotásai megtalálhatóak középületekben, szállodákban, üzlet- és irodaházakban. Tiszaújvárosban él és dolgozik. Vezetésével itt működik a Bőr-Art Bőrművészeti Kft. és az Ártér Galéria, melyben legújabb alkotásait mutatja be. Munkásságát Tiszaújváros képviselő testülete Pro Urbe címmel ismerte el. 2006-ban a debreceni Holló Alapítvány Holló László díjjal tűntette ki. 2013-ban B.-A.-Z. megyében Prima Díjas Képzőművész kitüntető címet kapott.

A nevével fémjelzett itthon és külföldön egyedülálló bőrmegmunkálási technológiát a 70-es években kezdte el kikísérletezni. A kiindulás a spanyolországi Cordoba városának évszázados viaszt alkalmazó eljárása volt, ezt fejlesztette tovább korunk anyagait felhasználva. Az eredmény egy különleges ragasztó lett, mely előbb plasztikussá, könnyen alakíthatóvá teszi a speciálisan előkészített és kiválasztott bőrt, majd stabilizálja, merevíti a kész formát. Így jön létre a BŐRKÉP. Első témáit a természetből merítette a faágak változatos finom formáit alakította át bőrplasztikává, majd a női test szépségét örökítette meg e sajátos technológiával. Legújabb újításával fotokémiai úton fényképeket tud átültetni a bőr pórusai közé, majd kézzel ad hozzá egyedi formát és struktúrát, így készül a bőrportré.

„A bőr egy idős az emberiséggel, hiszen előbb fedte az ember állatbőrrel a testét, mint textillel, előbb írtunk bőrre, mint papírra és a modern mai tárgyaink között még mindig megbecsült nemes anyag a bőr, legyen az nyereg, cipő, kabát, táska vagy BŐRKÉP lakásunk falain.”


A kiállítás 2024. július 3-tól, 2024. augusztus 17-ig hétköznap a MUZA  nyitvatartási  idejében, hétvégén pedig 10-18 óra között tekinthető meg.


A Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. tulajdonosa és fenntartója Gödöllő Város Önkormányzata.

A programot/előadást a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.


A változtatás jogát fenntartjuk.

Hasonló programok

"Mi, Gödöllőn" – Danis János EFIAP/P fotóművész kiállítása

A kiállítás hétköznap a MUZA nyitvatartási idejében, hétvégén pedig 10-18 óra között tekinthető meg.

Jegyár: A belépés díjtalan.
Éden-Kert - Anti Szabó János képzőművész kiállítása

A kiállítás hétköznap a MUZA nyitvatartási idejében, hétvégén pedig 10-18 óra között tekinthető meg.

Jegyár: A belépés díjtalan.